Cultuureducatie // Rondleiding Bronsgieterij

Léon Vermunt is beeldend kunstenaar. Een beroemd kunstwerk van Leon Vermunt in Roosendaal is de Tullepetoan. Het is een beeld van brons. Maar hoe wordt nu eigenlijk een bronzen beeld gemaakt?

Tijdens de rondleiding door de gieterij en beeldentuin krijgen de leerlingen het proces van brons gieten te zien. Hoe er wordt begonnen met een stuk klei, hoe een gipsmal gemaakt wordt, een wasmodel gegoten en  vervolgens een vuurvaste mal wordt gemaakt. Na dit werk kan het brons pas gegoten worden en moet het beeld geciseleerd en gepatineerd worden. In de beeldentuin zijn de resultaten te zien van dagen, weken, maanden werk! De rondleiding is geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8 en duurt een uur.

Tijdens de rondleiding gaat de klas in twee groepen uiteen; de ene helft bekijkt met Alexandra de beeldentuin en de ander groep bekijkt met Eva de gieterij. Later wisselen we de groepen om, zodat iedereen alles te zien krijgt en elke groep genoeg tijd om alles te bekijken.

Kerndoelen:

54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Culturele competenties leerlingen:

De leerlingen leren door de rondleiding zich open te stellen voor culturele uitingen, in dit geval van kunstenaar Leon Vermunt. De leerlingen leren zich in te leven, hun mening te vormen en te reflecteren. De leerlingen verwerven kennis  van de materie brons en worden zich bewust van beelden en cultuur om hen heen.

Receptief vermogen: De leerling kan zich openstellen voor culturele uitingen.
Creërend vermogen: De leerling denkt, creëert en produceert op creatieve wijze.
Reflectief vermogen: De leerling kan cultuuruitingen van zichzelf en anderen analyseren, interpreteren en waarderen.
Analyserend vermogen: De leerling kan informatie over cultuuruitingen zoeken, in zich opnemen en toepassen in eigen werk.

Extra optie: aansluitend een workshop GIPSFIGUREN maken. Tijdens deze workshop kunnen de leerlingen hun opgedane inspiratie verwerken in een eigen beeld van ijzerdraad en gips. Aan het eind wordt er gereflecteerd op het eigen werk en dat van elkaar.

Wanneer:              In de maanden  maart ,april, mei, juni, september, oktober op dinsdag
Duur:                     1 uur
Rondleiders:        Eva & Alexandra Luijkx
Kosten:                  € 125,00 per groep max. 30 leerlingen
Groepen:               Geschikt voor groep 6,7 of 8
Workshop Gipsfiguren
Duur:                      1,5 uur
Kosten:                  € 75,00 + € 1,50 per leerling materiaal
Begeleiders gratis entree.

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *