Blog // Eva’s Portretjes

Deze week krijg je een kijkje in de kunst-keuken van Eva! Hoe maak je zo’n leuk portretten kunstwerk? We laten je het hier stap voor stap zien!

portretjes AtelierDeLuxeMaterialen:

 • Kroontjespen
 • Oost indische inkt
 • Eventueel een potlood en gum
 • Mini penseeltje
 • Dik papier zoals aquarelpapier
 • lijm
 • schaar
 • een diepe lijst
 • Mooi papier voor de achtergrond zoals bladmuziek, krant, behang, gekleurd papier, vel uit een oud boek
 • Stukje karton
 • Bakje water

materialen AtelierDeLuxe

Stap 1. Begin op het aquarelpapier met het tekenen van verschillende, kleine portretjes. Ik begin zelf altijd gelijk met inkt maar als je dat iets te riskant vindt, begin dan met potlood en trek de lijntjes later over met inkt. Zodra je gaat tekenen met een kroontjespen is de kans op vlekken en druppels groot! Maar dat maakt je tekening ook levendig en niet te perfect, het geeft juist karakter, vind ik! Ik begin altijd met de oogjes, dan het neusje, dan het hoofd en dan een mond, daarna volgt de rest maar hier is niet echt een juiste manier voor, misschien begin jij wel eerst met het hoofd?

portret Atelierdeluxe

Stap 2. Teken een lijstje om het portret heen. Maak je penseeltje nat en kleur ‘m voorzichtig in met een klein beetje inkt! Eventueel kun je op deze manier ook andere details van het gezicht schilderen, zoals wallen, wangen of haren.

lijstje AtelierDeLuxe

Stap 3. Teken een vel vol met portretjes, van dieren, kinderen, oma’s, heren, pubers, ooms, baby’s, dames, monsters, knuffels, tantes, koninginnen enz.

alle portretten

Stap 4. Knip alles uit, niet te dicht langs je lijstjes!
knippen Atelier DeLUxe

Stap 5. Kies een achtergrondje en knip dit precies zo uit dat het in de lijst past. (trek bijvoorbeeld het passe partout over, die gebruiken we overigens niet)

achtergrond

Stap 6. Kies de portretjes uit die je het beste gelukt vindt en maak een compositie; wie komt naast wie te staan en hoeveel ruimte laat je ertussen zitten?

compositie atelierdeluxe

Stap 7. Om je werk iets minder plat te maken, knip je kleine stukjes karton. Deze stukjes plak je achter je portretjes. Mocht je nou geen diepe lijst hebben, dan kun je dit achterwege laten. Plak daarna alles op je achtergrond.

kartonnetje atelierdeluxe

Stap 8. Krabbel nog ergens in een hoekje je handtekening, stop je werk netjes in de lijst en je kunstwerk is klaar!

collage klaar

// Tip 1. Voor een klas: Deze opdracht kan aan vele thema’s gekoppeld worden! Je kunt het thema portret tekenen uitdiepen, of werken met begrippen zoals compositie, schaduw en licht, arcering of het hebben over oude teken- en schrijftechnieken door te werken met kroontjespen en inkt. Je kunt je ook focussen op het maken van collages.

kunstwerk atelierdeluxe

// Tip 2. Voor een klas: Mocht je denken, ai hoe pak ik dit aan? Je kunt deze workshop met bijbehorende introductie en materialen bij ons boeken!! Mail daarvoor naar info@atelierdeluxe.nl

componisten atelierdeluxe

// Tip 3. Koppel je portretten reeks aan een thema, zoals ik hier gedaan heb. Dit bovenstaande kunstwerk heet “De Componisten”.

Eva Atelierdeluxe

// Tip 4. Denk je “Hee, leuk kan ik dit ook gewoon kopen?”. Ja hoor, dat kan! Kijk daarvoor in onze Etsy shop en plaats je bestelling.

verloren zoon atelierdeluxe

// Tip 5. Een vereenvoudigde workshop rond dit thema kun je ook bij ons boeken als kinderfeestje! Kies daarvoor de optie “Eva’s portretjes”.

kinderfeestje atelierdeluxe

Veel plezier met deze opdracht! Mail je resultaten naar ons, dan zetten we het op onze website of Facebookpagina! Tot volgende week..

Share

2 thoughts on “Blog // Eva’s Portretjes

 1. Leuk Eva! Ik ga er eentje maken met schelpen en gebruik daarvoor denk ik een achterkantje van kurk (van een prikbord) en punaises met dopjes zodat ik de schelpjes erop kan lijmen. Ik heb houten lijstjes gevonden op het strand ( grappig he?) maar ik ga toch nog even op zoek naar diepe lijstjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *