Blog // Een collage maken

Het nieuwe jaar is begonnen! Een goed moment om een “Doelen-collage” te maken. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je dat kunt aanpakken.

Collage 2017 AtelierDeLuxe

Waarom zou je een collage maken? Bijvoorbeeld om je doelen (voor 2017) letterlijk in beeld te brengen. Soms blijven goede voornemens in je hoofd hangen, zodra je ze verbeeldt wordt het wat concreter en zie je gemakkelijker welke stappen je kunt ondernemen om een specifiek doel te bereiken. Je kunt over verschillende onderwerpen een collage maken zoals: Het nieuwe jaar, loopbaan/ werk/ carrière, privé leven, hobby, huis/ interieur, persoonlijke ontwikkeling, vakantie of studie.

Voor wie is deze tutorial bedoelt? Je kunt deze opdracht voor jezelf doen, met vriendinnen, met collega’s maar ook als leerkracht met de groepen 5/6 en 7/8 of het VO.

Zorg voor de volgende materialen: een schaar, lijm, stapel tijdschriften, een groot vel papier en wat pennen en potloden.

Materialen collage AtelierDeLuxe

Stap 1. Bepaal de ondergrond. Dit kan een groot vel papier of karton zijn, je kunt ook een paar pagina’s die je aanspreken uit een tijdschrift scheuren en die aan elkaar plakken. (zie bovenste collage).

Knippen AtelierDeLuxe

Stap 2. Blader door de tijdschriften en kijk wat je aanspreekt, dat kunnen bepaalde kleuren zijn, woorden, zinnen of foto’s. Knip gewoon van alles uit, je merkt vanzelf dat je meer gaat nadenken over je onderwerp en doel.

Knipsels AtelierDeLuxe

Stap 3. Leg al je plaatjes bij elkaar. Heb je bedacht dat je meer wilt gaan sporten? Zoek dan naar een plaatje van een een paar sportieve mensen, een sportschoen of outfit of bijvoorbeeld een fiets.

Groeperen AtelierDeLuxe

Stap 4. Nu ga je kijken of er juist wel of niet een samenhang is tussen de verschillende plaatjes. Bovenstaande collage (voor het nieuwe jaar) valt bijvoorbeeld onder te verdelen in hobby’s, interieur, ochtend en werk. Leg die plaatjes bij elkaar waarvan je vindt dat ze bij elkaar horen.

Collage lijmen AtelierDeLuxe

 

Stap 5. Plak nu al je plaatjes per groep op. Misschien zitten er wel plaatjes of woorden bij waarvan je niet weet waar het bij hoort of waar het nou precies voor staat; het spreekt je gewoon aan! Plak dit er gewoon tussen.

Doelen AtelierDeLuxe

Stap 6. Pak nu een nieuw velletje papier en ga eens goed kijken wat je nou eigenlijk hebt opgeplakt. Beschrijf per groepering of per foto/ woord waar dit voor staat en wat je ermee wilt. Is dat nog een heel vaag plan (huis opknappen) of kun je het al concreet maken (1 x per week sporten)? Je kunt nu ook de plaatjes bekijken waarvan je niet direct begrijpt waarom je ze hebt uitgeknipt. Neem bijvoorbeeld onderstaand plaatje van deze kas: Kas AtelierDeLuxe

Staat deze kas voor meer buiten willen zijn? Voor meer tuinieren? Voor kweken en wat dan, zijn dat letterlijk plantjes of nieuwe ideeën? Is het letterlijk een kas in een (volks)tuin of staat het symbool voor een rustige plek voor jezelf? En zou die rustige plek ook een kamertje in huis, een kantoor voor jezelf of een eigen stoel kunnen zijn? Probeer op deze manier zoveel mogelijk op en uit te schrijven. Je maakt het helemaal concreet door er een tijdspad aan te koppelen. Wil je bijvoorbeeld meer met fotografie gaan doen? Schrijf dan op hoe je dat gaat bereiken, bijvoorbeeld: een cursus volgen. Schrijf op waar en wanneer je deze cursus gaat doen. Het kan ook zijn: een instagram account aanmaken. Schrijf op wanneer je dat gaat doen en hoe vaak je een foto gaat posten. Heb je alles opgeschreven, plak dit velletje dan aan de achterkant van je collage en vergeet niet je onderwerp erboven te schrijven (bijv. 2017)

Collage 2016 AtelierDeLuxe

// Tip 1. Laat je collage aan iemand anders zien om te kijken wat hem of haar nog opvalt aan je collage, soms zie je het zelf niet direct!

Collage werk AtelierDeLuxe

// Tip 2. Kun je de juiste woorden of plaatjes niet vinden? Schrijf of teken ze dan zelf en plak deze erbij.

Is je collage helemaal af, leg of hang hem dan op een plaats waar je hem af en toe nog kunt bekijken om je te helpen herinneren aan je doelen. Bekijk na een jaar wat ervan terecht is gekomen! Het kan je veel inzicht bieden, in jezelf maar als je het samen met anderen doet ook in een ander.

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *