Blog // Museumbezoek: Slot Loevestein

// BEZOEK AAN SLOT LOEVESTEIN IN POEDEROIJEN //

Op een zondag had ik zin om een kasteel te bezoeken. Ik keek op www.musemjaarkaart.nl en speurde naar het dichtstbijzijnde kasteel. Dat bleek Slot Loevestein te zijn. Ik keek op google maps en het bleek in Poederoijen te liggen en dit alles bij elkaar lag in de Bommelerwaard. Al deze sprookjesachtige namen zorgden ervoor dat ik er onmiddellijk heen wou. Dus zodoende ging ik met Michiel en Walter (6 maanden) naar Slot Loevestein. Ik was er dus nog nooit geweest maar het was een aangename verrassing!

// OVER HET MUSEUM //

Over het kasteel wist ik niks, Michiel wist mij te vertellen dat Hugo de Groot er ontsnapt was in een boekenkist, een mooi verhaal! Vanaf de ruime (gratis!) parking moet je een stukje lopen, wat het allemaal heel spannend maakt. Kijk maar eens naar onderstaand bord, te paard is het maar 5 minuten!! Tip: Ga je met kinderen, laat ze dan te stokpaard komen..

 

Maar goed, over het museum kan ik qua geschiedenis erg lang gaan uitweiden.. er valt namelijk HEEL VEEL over te zien en te lezen in en om het kasteel zelf. Je moet dat zelf maar gaan ontdekken met de speciale sleutel die je bij de entree krijgt. Met deze sleutel heb je toegang tot het kasteel en de bijgebouwtjes waar van alles verteld wordt over het leven tot 650 jaar geleden. Toen ik kwam aanlopen viel me wel op dat het geen gezellig kasteel is en dat komt omdat het nooit echt bewoond is geweest; het werd gebouwd ter verdediging en om tol te heffen. Later kreeg het een militaire functie en dat kun je zien aan de robuuste bouw: kleine ramen en stevige, bakstenen muren. Ondanks dit uiterlijk komt het toch vriendelijk over, misschien komt dat door de groene omgeving! Ik vond het in elk geval niet spookachtig.

 

// DE OMGEVING //

Is erg mooi! Je kunt over de wallen wandelen en door natuurgebied het Munnikenland struinen. Er lopen daar wel grote grazers rond, daar ben ikzelf niet zo dol op dus ik durfde daar niet te gaan banjeren maar ben je wat minder bangelijk aangelegd dan is dat vast heel leuk. De Maas en Waal komen precies op dit punt samen dus je kunt prima over de rivier turen en boten kijken. Het heeft wel iets ‘oers’ daar, heel oorspronkelijk en daar houden we van. Het lijkt me ook heel tof om daar eens te gaan fietsen, er lopen daar fietsknooppunten dus dan is Slot Loevestein wel een hele leuke stopplek. Wij kwamen met de auto maar ik zag dat je er ook met watertaxi of een pontje kunt komen!

// VOOR KINDEREN //

Dit museum is ECHT superleuk om met kinderen te bezoeken! Houden ze van natuur, geschiedenis, ridders, ontdekken en avontuur dan zit je hier goed. Wat ik vooral fijn vind is het dat het geen pretpark is geworden, dat hebben ze goed gedaan want dat had het heel makkelijk kunnen worden.. het is lekker basic. In het kasteel staat bijvoorbeeld een rek met ridderkleding die ze aan mogen trekken en toen wij er waren konden ze deelnemen aan de ‘soldatenschool’. Er zijn interactieve verhalen te zien en horen maar er worden ook ter plekke verhalen verteld in het kasteel zelf over Hugo de Groot.

// MUSEUMSHOP //

Er hoort een hele leuke museumshop bij Slot Loevestein. Je kunt hier ook terecht zonder entreekaartje, evenals voor het museumcafé! Ze verkopen er ridderspullen zoals vlaggen en zwaarden, kinderboeken maar ook souvenirtjes en lokale producten. Ik kocht er een paar schriftjes en een natuur-doe-boek voor kinderen.

// Het Museumcafé //

Is gevestigd naast de museumshop, in een bijgebouwtje. Bij mooi weer kun je er ook lekker op het terras zitten, op het binnenplein waar hele mooie grote bomen staan. Ze verkopen er ook broodjes, die zijn wel erg duur. De volgende keer neem ik een picknickkleed en een mand mee, want dat mag daar ook, er staan picknicktafels maar ergens in het gras is ook gezellig. Verder is het in het café zelf-service.

Wij hebben een hele leuke dag gehad bij Slot Loevestein, ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om er ook eens langs te gaan, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat gerust hieronder een berichtje achter, ook als het dit een leuke blog vond, andere tips hebt of de groetjes wilt doen.

Tot een volgend museumbezoek, groeten van Eva

www.slotloevestein.nl

www.museumjaarkaart.nl

Bekijk hier onze vlog over ons bezoek aan het Textielmuseum!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *